co bym dodał lub zmienił.
1 – czy w programie, można przypisać kontrahentowi na stałe jakiś okres płatności i rodzaju (przelew, gotówka).
U mnie większość faktur jest wystawiana z terminem 7,14,20,21,30 (lub własny) dni, nie jestem wstanie pamiętać jaki termin wynegocjował każdy z osobna kontrahent.
2 – jeżeli mam już podgląd wydruku faktury, można byłoby dodać przycisk wyślij e-mail. Wysłać domyślnym programem pocztowym jako załącznik a w temacie: Wystawiono fakturę nr.
3 – gdy dodałem kontrahenta zaraz po instalacji programu z belki (dodaj kontrahenta) wprowadziłem dane był on widoczny w liście kontrahentów lecz przy przy wystawianiu faktury w oknie wybierz kontrahenta z listy było pusto, podobnie z towarami i usługami. W kolumnie INDEX miałem przy każdej pozycji (5 szt) jedynkę. Po zamknięciu programu i ponownym uruchomieniu kontrahent zniknął oraz towar.
Nowo dodani kontrahenci po restarcie programu są i bokami mi już nie uciekają z programu
4 – pobrałem wersje programu qfaktury-0.6.2_1.i386.deb, moja wersja systemu Ubuntu: 10,04PL, Gnome: 2.30.2, po instalacji nie utworzono skrótu w menu i na pulpicie musiałem odpalić program z lokalizacji /usr/local/bin/qfaktury, stworzyłem link symboliczny na pulpicie i tak odpalam program (może to jest wyjaśnienie zachowania programu w punkcie 3 zaraz po instalacji).
Po restarcie komputera pokazała się ikonka w Programy > Biuro > QFaktury GPL
5 – przy wydruku faktury do pdf-a. Zamiast nazwy Faktura VAT można by zmienić na nr faktury. Temat był poruszany.
6 – historia faktur, nie wiem czy tak powinno być? Dzisiaj zainstalowałem program, dziś wystawiłem fakturę i jeżeli przeglądam historię od dziś do np. dwa dni wstecz faktury się niewyświetlaną, dopiero jak ustawię od dziś do dziś faktury są. Może się czepiam
7 – przydała by się funkcja dodawania towaru/usługi w trakcie wystawiana faktury. Teraz przypadku gdy towaru/usługi nie mam w bazie, trzeba zamknąć fakturę i dopiero mogę dodać brakujący element.
8 – zamiana pól na fakturze kod przed nazwą. Temat poruszany, wracam ze względu na łatwiejsze znajdowanie towaru np.
(KOD – ATS4018), (NAZWA – Centrala alarmowa, ble ble coś tam, bardzo długi opis, obudowa M)
(KOD – ATS4518), (NAZWA – Centrala alarmowa, ble ble coś tam, bardzo długi opis, obudowa L)
9 – teraz gdy chcemy wstawić towar. za każdym razem trzeba nacisnąć (dodaj) i dopiero wstawiamy towar/usługę. Moim skromnym zdaniem powinno być, jeżeli wprowadzam pierwszą i kolejne litery, cyfry kodu, rozwija mi lista z towerem i zawęża się aż do konkretnego towaru.
10 – jeżeli w stawiam towar i w polu ilość kliknę raz zaznacza mi wszystko, obecnie trzeba porządnie się na klikać, żeby zaznaczyć na raz 0,000. Podobnie jest z ceną jak dodajemy towar.
11 – Wielkie podziękowania, Wam za świetną inicjatywę i program. Jeżeli moje wnioski, skargi i zażalenia